Za šta sve možemo (is)koristiti lubenicu

Lubenice prestaju zreti nakon što se uberu, stoga ih je važno kupiti zrele jer imaju najbolji okus i najviše hranjivih tvari uključujući vitamine i antioksidanse.

Zrela lubenica ima žutu ili kremasto-žutu “potrbušnicu” – dio na kojem je ležala na tlu. Ako je nemaju, to može biti znak da su prerano ubrane. Od lubenice se najčešće prave osvježavajući napici, a odlična je i u graniti ili sorbetu. Omiljeno ljetno voće dodaje se slatkim i slanim jelima.

lubenica1

Kombinacija slanih salata s lubenicom je mnogo, a posebno dobro se slaže s kockicama fete i plavim sirevima, ružmarinom, maslinama, rikolom, listićima mente, mozzarellom, pršutom, ljutim papričicama i ljubičastim lukom. Salatu začinite solju, biberom, maslinovim uljem, aromatičnim octom ili limunovim sokom.

Osim u zdjeli ili u izdubljenoj kori lubenice, salatu možete poslužiti na štapićima za ražnjiće. Bijeli dio kore i koštice nemojte baciti. Od kore se pravi slatko tako da se nareže na komadiće i prokuha tri ili četiri puta dok ne postane staklasta. Zatim se kuhaju u šećernom sirupu s vanilijom i cimetom pa nakon što odstoje 12 sati spremaju u staklenke.

Kora lubenice može se i kiseliti. Narežite je na kriške pa stavite u veliku staklenku i ulijte hladnu prokuhanu vodu. Zatim je izlijte u drugu posudu i izvažite – na svaku litru ide žličica krupne soli. Slanu vodu vratite u staklenku i ostavite dok se ne ukiseli. Koštice je najbolje ispeći u rerni s maslinovim uljem te posuti omiljenim začinima, poput origana ili muškatnog oraščića. Poslužite ih kao zdravu zamjenu za čips. 

lubenica2

Osvježavajuća juha

Od lubenice možete pripremiti i osvježavajuću gustu juhu. Dovoljno je izmiksati kocke lubenice, sok od jabuke, limete, malo metvice i med. Prije posluživanja umiješajte i kašičicu jogurta. Posipajte je košticama lubenice koje sušite oko 15 minuta na 160°C. Posipajte ih cimetom i, prema želji, šećerom u prahu.

Sladoled od lubenice na štapiću

Lubenicu očistite, narežite na veće komade, dodajte sok od limete, nekoliko listića metvice, pa dobro izmiksajte. Na vatri zagrijte izmiksanu lubenicu s metvicom, vodu i šećer te ohladite. Izlijte u metalni kalup i stavite u zamrzivač. Čim se stvrdne, zabodite štapiće i ostavite u zamrzivaču dok se ne dobije zaleđena poslastica.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti