Špinat – na vrhu liste najzdravije hrane
Koristi od špinata su brojne, a mogućnost prevencije raznih bolesti je dobro poznata.
Špinat je bogat izvor vitamina, naročito vitamina A – jedna šolja kuhanog špinata sadrži trostruku količinu dnevne potrebe za tim vitaminom.
Špinat je, inače, jedan od najpotentnijih izvora beta karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A.
Iako sadrži veliku količinu željeza – 3,5 miligrama u šolji kuhanog špinata, ono se u njemu slabo apsorbuje ako se ne uzima sa vitaminom C i kalcijumom.
U špinatu se nalazi trinaest flavonoida, snažnih antioksidanasa koji jačaju imunitet, boreći se protiv slobodnih radikala. U velikoj količini sadrži lutein i zeaksantin, antioksidanse iz porodice karotenoida. Oni se koncentrišu u dijelu mrežnjače koji štite od degeneracije, kao i od štetnog dejstva sunčevih zraka.
Za dječiju ishranu, špinat se preporučuje kuhan, kombinovan sa sirom, bijelim lukom, maslinovim uljem, kao dodatak pasti, krompiru… Dodajte ga u lazanje, supu, pospite preko njega bijeli luk, ili ga stavite u omlet.
Integralni članak pročitajte na: http://www.radiosarajevo.ba