Ove će namirnice poboljšati vaše pamćenje
Ukoliko želite imati dobro pamćenje, to možete postići redovnim konzumiranjem nekoliko vrsta namirnica.
Zeleni čaj
Prema mnogim istraživanjima pijenje zelenog čaja poboljšava kognitivne funkcije. Ipak, u tome ne treba pretjerivati, jer je sasvim dovoljno popiti šolju ili dvije dnevno.
Losos
Losos je bogat omega 3 mastima, kao i ostale masne ribe poput tune, koje direktno utječu na pamćenje. Prema istraživanju provedenom u SAD-u, oni koji jedu ribu barem jednom sedmično imaju 10 posto manji pad sposobnosti pamćenja od onih koji ne jedu ribu.
Borovnice
Različita istraživanja su pokazala da borovnice poboljšavaju pamćenje i kognitivnu funckiju. Pojedini spojevi u borovnicama poput antocijana pomažu u sprečavanju gubljenja pamćenja koje dolazi s godinama.
Zob
Zob je bogata vlaknima i sadrži folnu kiselinu, koja povećava snagu mozga. I druge žitarice su dobri izvori folne kiseline.
Kurkuma ili indijski šafran
Kurkuma poboljšava boju hrane, ali i sadrži antioksidanse, koji se bore protiv upala i koji pospješuju moždane funkcije.
Brokule
Brokule su bogate antioksidantima, koji pomaže u očuvanju sposobnosti pamćenja. Ostalo zeleno povrće poput kupusa, karfiola i špinata također ima ista svojstva.
Integralni čkanak pročitajte na: http://www.klix.ba