Najbolji KULINARSKI TRIK za savršeno sočno meso: Prije pečenja uradite OVO i nikada neće biti žilavo ili suho!
Sočno, pečeno meso koje se prosto topi u ustima – nema ničeg ukusnijeg, čini nam se! Ipak, užitak može da pokvari tvrdo, suho i žilavo meso, pa se obrok pretvori u agoniju.
No, postoji jednostavno rješenje koje će doprinijeti da meso bude daleko ukusnije, čak i bez ikakvih priloga. Priznajemo, zahtjeva truda, ali vrijedi, posebno ako očekujete važne goste.
Dakle, sve što je potrebno da meso ne bi bilo suho i bezukusno, jeste da prije termičke obrade (pečenja ili prženja) odstoji neko vrijeme u marinadi.
Marinadu pripremite po želji, ima bezbroj varijanti, a mi vam donosimo jednu prilično univerzalnu i jednostavnu.
Potrebni sastojci:
– pola šolje maslinovog ulja
– kašika meda
– kašika soli
– 3 čehna bijelog luka
Priprema:
Izgnječite bijeli luk sve dok ne postane kremast, pa tome dodajte maslinovo ulje, so i med. Dobro izmješajte.
Meso isjecite po želji na komade, ili šnicle, i prelijte marinadom. Ostavite u frižideru bar 3 sata (a najbolje i preko noći), pa se bacite na pečenje ili prženje!
Prijatno!
Izvor: magazin.ba