NA OVAJ NAČIN POVEĆAVA SE RIZIK OD DIJABETESA: Ne započinjite JUTRO bez ovoga!

Neke greške mnogi uporno ponavljaju.

dijabetes

Stručnjaci iz Njemačkog centra za dijabetes u Dizeldorfu kažu da oko 30 posto ljudi širom svijeta ne doručkuje, a upravo ta loša navika povećava šanse za pojavu dijabetesa tipa 2. To objašnjavaju navikama u ishrani kasnije tokom dana. Naime, oni koji ne pojedu ništa ujutru, skloniji su da jedu više tokom dana.

Ranija istraživanja pokazala su da ljudi s prekomjernom težinom imaju običaj da preskaču doručak jer pogrešno vjeruju da će tako unijeti manje kalorija u danu i biti mršaviji. Poznato je da su previše gojazni ljudi skloniji dijabetesu, ali skloniji su mu i oni koji su normalne težine, ali ne doručkuju, tvrde njemački stručnjaci koji su tokom istraživanja u obzir uzimali uticaj indeksa tjelesne mase (BMI).

Do tog zaključka su došli nakon analize podataka iz šest prethodnih studija koje su istraživale uticaj ishrane na dijabetes, a u kojima su im bili dostupni podaci od ukupno 96.175 ljudi.

– Oni koji propuštaju jutarnji obrok imaju tri puta veću vjerovatnoću da će oboljeti od dijabetesa tipa 2. Vjerujemo da ljudi koji propuste doručak jedu više tokom dana i tako unesu više kalorija. Oni, takođe, češće imaju obilnije ručkove, a to stvara veliki nivo glukoze i insulina, što nije dobro za metabolizam i povećava rizik od dijabetesa tipa 2 – objasnila je predvodnica studije dr Sabrina Šlezinger koja je rezultate istraživanja objavila u časopisu “Journal of Nutrition”.

Dodala je da je najbolje ujutru pojesti obrok s visokim udjelom cijelih žitarica, a sa što manje crvenog mesa i šećera.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti