Kefir – čudesna hrana s Kavkaza
Kefir je fermentirani mliječni napitak kiselkasto-osvježavajućeg okusa koji se dobija uz pomoć kulture kefira ili kefirnih zrnaca. Smatra se da je porijeklom s Kavkaza i da je star i do 1000 godina. Žitelji Kavkaza poznati su po svojoj dugovječnosti i dobrom zdravlju, žive gotovo bez bolesti, što se pripisuje njihovoj svakodnevnoj i neograničenoj konzumaciji kefira.
Kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, po sastavu su mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida te sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Zrnca kefira hrane se i razmnožavaju u mlijeku i nemaju rok trajanja, mogu živjeti vječno. Brojni pokušaji mikrobiologa da kefirna zrnca proizvedu u laboratoriji uporno završavaju neuspjehom. Pitanje otkud dolaze i kako su nastala ostaje bez naučnog odgovora.
Zašto je kefir koristan
Kefiru se pripisuju mnogi pozitivni učinci kod velikog broja bolesti i bolesnih stanja, između ostalog smatra se da:
- djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu;
- djeluje kao prirodni antibiotik;
- smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis;
- jača imunološki sistem i ubrzava zacjeljivanje tijela;
- poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane;
- liječi bolesti crijeva kao što su IBS ili SIC (sindrom iritabilnog crijeva), sindrom propusnosti crijeva, zatvor, proljev, nadutost;
- pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu;
- čisti i detoksikuje tijelo;
- poboljšava funkciju jetre i djeluje protiv žučnih kamenaca;
- pomaže kod srčano-žilnih oboljenja;
- snižava šećer u krvi, visoki krvni pritisak i visoke masnoće u krvi (trigliceride);
- liječi gljivična oboljenja;
- pomaže u zaustavljanju rasta malignih ćelija;
- normalizuje metabolizam i time potpomaže gubljenje prekomjerne tjelesne težine;
- pomaže kod nesanice i depresije;
- pomaže kod bronhitisa i astme;
- pomaže kod psorijaze i ekcema.