JEDITE BEZ GRIŽE SAVJESTI! 10 naučno dokazanih činjenica da je ČOKOLADA ZDRAVA!
Čokolada je svuda u svijetu poznata kao slatka poslastica i masovno se upotrebljava. Sastavni je dio mnogih kolača, peciva i napitaka.
Donosimo pregled od deset pogodnosti koje nudi ova ukusna poslastica.
Smanjuje rizik od srčanog udara
Jedno švedsko istraživanje krajem prošle godine pokazalo je da žene koje jedu više od 45g čokolade sedmično imaju 20 odsto manje šanse za srčani udar od onih koji ne jedu čokoladu.
Jača rad srca
Svakodnevnim konzumiranjem čokolade smanjuje se krvni pritisak, holesterol i smanjuju se šanse oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti.
Zasiti nas
Tamna čokolada tokom dana mnogo je zdravija od sendviča ako nemate vremena za kvalitetan ručak.
Pomaže u borbi protiv dijabetesa
Nedavno je italijansko istraživanje pokazalo da ljudi koji stalno jedu čokoladu povećavaju osjetljivost organizma na insulin i time smanjuju rizik od dijabetesa.
Štiti kožu
Tamna čokolada sadrži antioksidant pod nazivom flavonoid koji pruža jednu vrstu zaštite od UV zračenja.
Zaustavlja kašalj
Ako ne možete da prestanete kašljati, uzmite kocku čokolade. Sastojak čokolade koji se zove teobromin smanjuje aktivnost nerva vagus u dijelu mozga zaduženom za “okidanje” kašljanja.
Popravlja raspoloženje
Ljubitelji čokolade pod manjim su stresom od ostalih, a jedno američko istraživanje iz 2010. govori i da imaju puno manje šanse oboljeti od depresije.
Drži koncentraciju
Sastojak flavonoid u čokoladi ljude čini budnijima pa su puno više koncentrisani na svoje dnevne zadatke.
Čokolada poboljšava vid
Poznato je da čokolada poboljšava krvnu sliku, a nedavno američko istraživanje pokazalo je da vrlo dobro djeluje unutrašnju ovojnicu oka koja sadrži vidne ćelije.
Izvor: srbijadanas.com