Hrana koju ne smijete stavljati u duboko zamrzavanje i zašto
Neka hrana može razviti opasne bakterije, a druga će izgubiti svoju teksturu i postati neukusna za jelo. Tu je i popis hrane koja može u duboko zamrzavanje i na koliko dugo
Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kafu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune …
Neke od namirnica koje ne treba stavljati u duboko zamrzavanje i zašto:
Kuhana tjestenina Zamrzavanjem će se uništiti i okus i tekstura tjestenine. Naime, tada tjestenina uvlači vlagu u sebe pa zbog toga postaje gnjecava.
Već odmrznuta hrana Ponovno zamrzavanje takve hrane može biti opasno za zdravlje jer se bakterije tako brže razmnožavaju. Ali, odmrznutu hranu možete ponovno zamrznuti ako je prije toga skuhate.
Umaci Posebno oni na bazi brašna ili kukuruznog škroba, jer gube strukturu.
Kečap Ako pokušate zamrznuti kečap, to neće uticati na vaše zdravlje, ali hoće na užitak u jelu. Naime, postat će vodenast.
Pržena hrana Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.
Avokado Vrlo je osjetljiv pa će dubokim zamrzavanjem izgubiti svoju teksturu.
Svježi začini Listići će nakon odmrzavanja postati smeđkasti i gnjecavi. Želite li zamrznuti svježe začinsko bilje, napravite to ovako – nasjeckajte ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda, prelijte vodom i zamrznite. Kasnije kockice dodajte u jelo.
Konzervisana hrana To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo stajati.
Krušne mrvice Imaju tendenciju postati mekane, odnosno promijeniti teksturu pa zamrzavanje nije dobra opcija.
Krastavci Oni sadrže puno vode pa će zamrzavanjem izgubiti teksturu, a time i svoj okus.
U duboko zamrzavanje nije dobro stavljati umake za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krompir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke i pivo. Takođe, idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stepeni Celzijusovih.
Namirnice koje mogu u duboko zamrzavanje i na koliko dugo:
Hljeb, pecivo i kolači
- Pečeni hljeb i pecivo – 2 do 3 mjeseca
- Nepečeni hljeb i pecivo – mjesec dana
- Keksići od prhkog tijesta – 6 do 8 mjeseci
- Pečeni kolači svježi – mjesec dana
- Pečene voćne pite – 6 do 8 mjeseci
- Nepečene voćne pite – 2 do 4 mjeseca
- Palačinke – 3 mjeseca
- Vafli – mjesec dana
- Cheesecake – 2 do 3 mjeseca
Meso
- Janjetina i teletina – 9 mjeseci
- Govedina s kostima – 4 do 6 mjeseci
- Govedina bez kosti – do 12 mjeseci
- Cijelo pile ili purica – 12 mjeseci
- Komadi piletine ili puretine – 9 mjeseci
- Mljevena puretina – 3 do 4 mjeseca
- Iznutrice – 3 do 4 mjeseca
- Divljač – 3 do 4 mjeseca
- Kuhana šunka – 2 mjeseca
- Šunka koja je bila u konzervi – 1 do 2 mjeseca
- Kobasice – 1 do 2 mjeseca
- Kuhano ili pečeno meso – 2 do 3 mjeseca
- Hrenovke – 1 do 2 mjeseca
- Pržena piletina – 4 mjeseca
- Jela od peradi – 4 do 6 mjeseci
Hrana iz mora
- Bijela riba – 6 mjeseci
- Plava riba – 2 do 3 mjeseca
- Dimljena riba – 2 mjeseca
- Kuhana riba – 4 do 6 mjeseci
- Kamenice – 2 do 3 mjeseca
- Jastog – 12 mjeseci
- Svježi škampi i jakobove kapice – 3 do 6 mjeseci
- Lignje i školjke – 3 do 6 mjeseci
Mlječni proizvodi i jaja
- Maslac – 6 do 9 mjeseci
- Margarin – 12 mjeseci
- Mlijeko – 3 do 6 mjeseci
- Svježi sir – mjesec dana
- Tvrdi sir – 6 mjeseci
- Sladoled – 2 mjeseca
- Jogurt – 1 do 2 mjeseca
- Sirova jaja (bez ljuske) – mjesec dana
- Citrusno voće – 3 mjeseca
- Ostalo voće – 9 do 12 mjeseci
- Orašasti plodovi – 3 mjeseca
- Povrće – 8 do 12 mjeseci
Ostalo:
- Supa od mesa – 2 do 3 mjeseca
- Gulaš od mesa – 3 do 4 mjeseca
- Supe i gulaši bez mesa – 2 do 3 mjeseca
- Svježe napravljen sok – 6 mjeseci
- Pizza – 1 do 2 mjeseca
- Začinsko i ostalo bilje – 12 mjeseci
Izvor: 24sata.hr