Evo kako ubrzati rad želuca kada malo pretjerate s hranom
Tu je i objašnjenje šta se događa kada želudac boli i kako sebi možete pomoći, koju hranu treba izbjegavati, a koju uvrstiti u prehranu. Šetnja nakon obroka je uvijek dobra ideja
Nakon obilnog obroka dio se ljudi žali na žgaravicu ili na opšti osjećaj prepunjenosti pa njemački stručnjaci preporučuju rješenje: šetnju nakon ručka ili večere koja može ubrzati probavu. Suprotno tome, alkohol je usporava.
Umjesto da se sve pojedete odjednom, onima s osjetljivijim želucem bolje je da jedu više manjih obroka. Žgaravica se događa, između ostaloga, zbog prevelikog pritiska na mišić zvan donji ezofagealni sfinkter.
Takođe, nije dobra ideja jesti kasno naveče jer takvi problemi često nastaju kada osoba legne.
Što je to kad želudac boli i kako si pomoći
Problemi sa želucem se očituju bolom, pečenjem, osjećajem nelagode i mučnine, osjećajem pritiska i nadutosti, osjećajem sitosti već i nakon malih količina hrane, gubitkom apetita, podrigivanjem i pojačanim ispuštanjem plinova, vraćanjem želučanog sadržaja u jednjak (tzv. refluks) ili mučninom koju može pratiti i povraćanje.
Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovno unositi fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći mogu biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje. Hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te pogoduju refluksu.
Zato treba izbjegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, bijeli i crveni luk i pušenje. Takođe, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak pa i njih treba izbjegavati. To su citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od paradajza, crvena paprika, čili i biber.
Dobre masnoće
I omega-3 masne kiseline su pokazale zaštitno djelovanje, pa u prehrani treba biti obilno zastupljena riba, posebno vrste iz sjevernih mora, poput bakalara, lososa, tune i sabljarke.
Koristite jogurt
Fermentirani mliječni proizvodi sadrže probiotike koji uspostavljaju ravnotežu u crijevnom sistemu. Lactobacillus acidophilus u in vitro studijama imao je baktericidno djelovanje na Helicobacter pylori, napominju naučnici.
Čajevi koji pomažu
U narodnoj medicini u liječenju tegoba u gornjem dijelu probavnog sistema najčešće se primjenjuju čajevi od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice, kao i pelina, kičice ili maslačka.
U situacijama težeg liječenja H. pylori koriste se ljekovite biljke, poput kadulje, gospine trave, majčine dušice, lavande, anisa i pelina, jer te biljke svojim eteričnim uljima djeluju baktericidno na H. pylori.
Ovu hranu treba izbjegavati:
Masna hrana, čokolada, bijeli i crveni luk okidači su bola u želucu, koji mogu izazvati i citrusi te začini poput čilija i bibera. Iz prehrane izbacite sve što ima predznak ‘pre’ – ljuto, slano, kiselo, hladno, vruće – jer ćete želudac opet brzo nadražiti.
Izbjegavajte i sirovu hranu koja se puno teže probavlja te tako pogoršava simptome.
Izvor: 24sata.hr