DOKTORI otkrivaju: Da li smijemo da pijemo vodu dok jedemo?

U emisijama o zdravoj ishrani često pominju da je zabranjeno jesti i piti u isto vrijeme. Neki stručnjaci tvrde da voda rastvara našu želučanu kiselinu. Drugi pak da nas to čini debljim. Neki ljudi čak misle da voda gura nesvarenu hranu iz želuca. Može li obična voda da bude toliko štetna za nas? Mi smo odlučili da saznamo da l je istina ili mit da ne smijemo piti vodu dok jedemo.

zel

Šta se dešava sa hranom i vodom u želucu?

Proces varenja započinje kada počnemo da razmišljamo o slijedećem obroku: luči se pljuvačka u ustima. Kada žvaćemo hranu, ona se miješa sa pljuvačkom koja sadrži neophodne enzime za varenje. Onda omekšana hrana dolazi u želudac gdje se miješa sa želučanom kiselinom. U prosjeku, želucu je potrebno 4 sata da svari hranu i pretvori je u tečnost ili kašu. Kaša odlazi u tanko crijevo, odakle se apsorbuju sve hranljive materije.
zel1

Voda ne ostaje dugo u želucu. Njemu je potrebno oko 10 minuta da pomeri oko 300 ml vode. Dakle, ako pijete vodu dok jedete, ona neće napraviti jezero u želucu. Ona vrlo brzo prolazi kroz sažvakanu hranu, hidrira je i brzo napušta želudac.

Tečnost ne smanjuje kiselost

Naše tijelo je komplikovan, ali dobro podešen sistem. Ako želudac “osjeti” da nešto ne može da svari, on luči više enzima i povećava kiselost tečnosti koja se u njemu nalazi. Čak i ako popijete litar vode, ona neće uticati na nivo kiselosti. Inače, voda dospijeva u želudac i sa hranom. Na primjer, narandža sadrži 86% vode.

Studije su pokazale da određena hrana može da smanji nivo kiselosti u želucu, ali se on vrlo brzo vraća u normalu.

Tečnost ne utiče na brzinu varenja

Ne postoji studija koja je potvrdila zabludu da tečnost gura čvrstu hranu u tanko crijevo prije nego što se ona u potpunosti svari. Naučnici tvrde da tečnost napušta tijelo brže od čvrste hrane, ali ne utiče na brzinu varenja.

Dakle, da li možemo da pijemo dok jedemo?

zel2

Ako pijete dok jedete, nećete napraviti nikakvu štetu. Naprotiv, voda će omekšati čvrstu hranu. Ipak, nemojte piti dok ne progutate hranu – u ustima mora biti dovoljno pljuvačke koja sadrži neophodne enzime.

Postoji nekoliko dobrih strana kada je u pitanju unošenje tečnosti dok jedemo. Istraživanje je pokazalo da kada osoba napravi kratku pauzu kako bi popila vodu, to usporava proces unošenja hrane. Kao rezultat, ljudi jedu manje što je dobro.

Ako ste navikli da pijete čaj dok jedete umjesto vode, u tome nema ničeg lošeg. Istraživanje je pokazalo da nema razlike u nivou kiselosti nakon konzumiranja čaja ili vode.

Temperatura vode koju pijete ne utiče na brzinu varenja ili količinu hranljivih materija koju unosite. Želudac zagrijava ili hladi hranu do određenog nivoa. Međutim, naučnici preporučuju da pijete toplu vodu ohlađenu na 65 stepeni.

Izvor: fokuzz.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti