Čarobni kolač od jabuka – mogu reći i NAJBOLJI kolač od jabuka koji sam probala!
“Lijepa zlatna boja”, evo i kako …
Sastojci:
- Griz 1 šolja
- Brašno (oštro) 1 šolja
- Šećer 1 šolja
- Prašak za pecivo 1 paketić
- Vanilin šećer 1 paketić
- Jabuke po potrebi i želji
- Cimet po želji
- Margarin za kolače po potrebi
PRIPREMA:
Koju god veličinu šoljice iskoristite recept neće omanuti.
Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim trećinama.
U dublju posudu dodajte 1 šolju od 3 dcl brašna, istu šolju griza, te na kraju šolju šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo i paketić vanilin šećera. Sve suhe sastojke pomiješajte.
Dno tepsije nauljite i posipajte brašnom da se kolač ne zalijepi, a zatim preko svega rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno).
Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno tepsije. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta.
A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok ih u potpunosti ne prekrijete. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili vam stane sve u tepsiju.
Na kraju po kolaču naribajte margarin i stavite ga peći u rernu na 200 stepeni oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.
Izvor: recepti-24.com