Istinita priča naših starih: Bačena kletva koja je prestravila jednu seosku porodicu

Ova priča govori o jednoj porodici koja je živjela na selu, na samom sjeveru Hrvatske. Radnja ove istinite priče odvija se u 1923. godini.

Porodica je živjela klasičnim seoskim životom kao i većina stanovništva s tog područja. Imali su svoje blago i bavili se stočarstvom i poljoprivredom. Živjeli su od svog rada i onog što su sami stvorili.

Život na selu nije bio lagan stoga je četveročlana porodica čuvala svoje blago kao oko u glavi. Nikad nisu bili finansijski bogata porodica, ali su dobro živjeli od plodova svog rada. Krave su davale mlijeko, koke su nesle jaja, a njive su svake godine bogato rađale. Otac i sin su odrađivali teže poslove po imanju i njivi, dok su majka i kći održavale kuću i brinule se za porodicu. Jednog dana otac primijeti ujutro da krava koja je davala najviše mlijeka sad uopšte ne daje mlijeko. Kako nisu očekivali pomladak muškarcu odmah postane sumnjivo.

I tako prolaze dani a kravica i dalje ne daje mlijeko, čak su primijetili i nemir u štali u kojoj su se nalazila njihova goveda koja su im bila od životne važnosti. Pozove porodica lokalnog veterinara koji pregleda kravu i ustanovi da je s kravom sve u redu, ali ostade problem zašto ne daje mlijeko …

Nakon niza bezuspješnih pokušaja stimulacije krave, porodica se obrati lokalnom vraču za pomoć. Nakon pregleda situacije vrač im reče: “Na vaše blago je bačen urok!”. Dade im savjet da uzmu lanac na koji je krava bila privezana u štali i da griju ga u krušnoj peći.  Porodica skeptično prihvati uraditi ono što im vrač reče, ali vrač uvidjevši da i nisu u potpunosti sigurni zašto to moraju raditi došapne ocu. “Osoba koja je bacila urok na vaše blago će grijanjem lanca osjećati istu takvu toplinu ‘tamo dole’. Pripazite da zaključate ulazna vrata prilikom zagrijavanja lanca.”

I porodica dođe kući i donese lanac iz štale i stavi ga u krušnu peć. Dok se lanac polako zagrijavao ništa se nije događalo … Nakon 10 minuta lanac poče poprimati jarku crvenu boju i porodica već polako nemirna i u strahu poče razmišljati da lanac izvadi iz krušne peći kad se začu zvuk udaranja metalnih vrata od ograde.

Pogledavši kroz rolete porodica ugleda stariju gospođu iz sela za koju se svašta govorilo, kako svim snagama pokušava ući u njihovo dvorište dok usput radi neobične pokrete haljinom kao da joj je vruće “tamo dole”. Sjeti se otac vračevih riječi i nastavi zagrijavati lanac sve dok starija žena nije napustila njihova ulazna vrata … Nakon tog događaja krava je najnormalnije počela davati mlijeko.

Izvor: 24astro.tv

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti