PRIPAZITE: Ovo je jedan od najotrovnijih prehrambenih artikala!
Ljudi danas konzumiraju otrovnu hranu a da toga nisu ni svjesni. Zbog toga i imamo veliki broja bolesti danas. Činjenica je da bi neki proizvodi u svijetu hrane trebali nositi oznaku – OTROV obzirom koliko su toksični.
Jedna od tih namirnica je čips koji je izazvao senzaciju u prehrambenom svijetu jer su ga pojedini američki mediji proglasili najotrovnijom namirnicom u na svjetskom tržištu hrane. Ali upravo ovu namirnicu konzumiraju milijarde ljudi u svijetu i to u abnormalnim količinama. Da, svi znamo da je čips nezdrav ali da je toliko toksičan da se apsolutno treba isključiti iz svakodnevne prehrane, to nikome nije u potpunosti jasno. U suprtotnom, svi bi prestali s konzumiranjem ove kancerogene namirnice.
Mnogi ljudi su uvjereni da se čips priprema od krompira, no to je daleko od istine. U prvoj fazi proizvodnje sastojci poput riže, pšenice, kukuruza i krompirnih pahuljica miješaju se kako bi se dobilo tijesto, koje se zatim oblikuje u kalupima, nakon čega se prži u kipućem ulju i prosušuje. U zadnjoj fazi čipsu se dodaju pojačivači okusa koji su sami po sebi toksični. Iako su svi sastojci za smjesu od koje se radi čips genetski modifikovani (jer su jeftiniji i dostupniji) jedan od najopasnijih sastojaka u čipsu nije dodan u procesu proizvodnje, već je njen nus-produkt.
Akrilamidi, su opasna kancerogena supstanca za koju je odavno poznato da uzrokuju rak kod životinja, a upravo čips ih ima u nenormalnim količinama, daleko od dopuštene mjere, kako navode gore spomenuti mediji.
Do stvaranje akrilamida dolazi kod pripreme hrane koja je bila izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, zbog čega su posebno prisutni u čipsu jer se nakon pečenja na visokoj temperaturi i isušuju na visokoj temperaturi. Činjenica je da sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 Celzijevih stupnjeva sadrži ovu kancerogenu supstancu, a razina ove tvari u popularnoj namirnici koja osvaja svijet toliko je iznad dopuštene razine, da je 2005. godine Kalifornija tužila jednu firmu zbog toga što ne upozorava svoje potrošače na opasnosti i otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.
Izvor: magazin.baa