Čaj od đumbira za hladne dane
Za đumbir smo već svi čuli i otprilike znamo koliko je dobar za naše zdravlje. Đumbir kao začin dolazi iz Azije, a stoljećima se koristi u medicini i prehrani. Daje energiju cijelom tijelu, ublažava probavne smetnje i pospješuje rad srca. Idealan je lijek protiv prehlade i gripe, pa se zimi preporučuje svakodnevna konzumacija.
Iako se smatra kako sadrži svojstva analgetika, antiseptika i antioksidanta, brojne su studije potvrdile učinkovitost đumbira i u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću, tzv. jutarnje mučnine i proljeva. Možda niste znali da ga u nekim zemljama tradicionalno koriste za njegu kose i držanje peruti pod kontrolom.
Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Kada vam je samo hladno ili drhtite od prehlade, ova biljka će vam pomoći skoro kao niti jedna druga. Sprječava ili pobjeđuje prehladu, a svakako će vas utopliti.
Priprema: Čaj od đumbira ćete pripremiti tako da svježi korijen dodate u kipuću vodu. No prije toga korijen narežete na tanke ploškice i stavite u vodu (jedna litra). Potrebno su vam otprilike dva korijena đumbira. Kuhajte 10 minuta, a zatim procijedite. Po želji dodajte med.
Integralni članak pročitajte na: http://www.radiosarajevo.ba