Ove namirnice smatrate ZDRAVIM, a zbog njihove KISELOSTI vam TRULE CRIJEVA! (FOTO)

Kako bismo bili zdravi, dobro se osjećali i s lakoćom obavljali svakodnevne poslove, naš pH morao bi biti neutralan ili blago alkalan – između 7, 3 i 7,5

kis1

Kako bi tijelo moglo da upija i iskoristiti pojedine hranjive stvari, probavni sistem mora hranu dobro razgraditi. Nezdrave prehrambene navike, poput prevelikog unosa hrane s kojom se probavni sistem ne može nositi, uzrokuju probavne tegobe, a one mogu štetno djelovati na odnos alkalnog i kiselog u tijelu.

Naše tijelo može biti ili alkalno ili kiselo. Kako bismo bili zdravi, dobro se osjećali i s lakoćom obavljali svakodnevne poslove, naš pH morao bi biti neutralan ili blago alkalan – između 7, 3 i 7,5. Zbog savremenog načina života obično je mnogo manji, odnosno kiseliji, i zato se osjećamo umorno, bezvoljno, naduto, loše.

Pročitajte i 7 važnih znakova koji pokazuju da je tijelo previše kiselo.

Umjesto da izbacite svu kiselu hranu, savjet je smanjiti unos kiselih namirnica i umjesto toga uvrstiti u prehranu više alkalnih namirnica. Ako je vrijednost pH manja od 7, znači da je tijelo previše zakiseljeno. Prekomjernu kiselost zvanu acidoza mogu izazvati ne samo namirnice koje jedemo, nego i način na koji ih jedemo. Savremena zapadnjačka prehrana podrazumijeva da većina nas jede previše pogrešnih vrsta hrane (i pije pogrešna pića). Takva prehrana jednostavno paralizira organizam i predstavlja nam teret.

Već više od 100 godina načela življenja i prehrane koje je postavio austrijski ljekar F. X. Mayr a koja su predstavljena u knjizi “Alkalna prehrana” autora dr. Stephana Domeniga, pomažu hiljadama ljudi da uvedu red u svoju prehranu, oslobode se suvišnih kilograma i bolje se osjećaju.

U svojoj knjizi dr. Domenig ističe da ono što nam se čini normalno i zdravo, zapravo je jelovnik na kojem je gotovo sve kiselo. Umjesto da izbacite svu kiselu hranu, savjet je smanjiti unos kiselih namirnica i umjesto toga uvrstiti u prehranu više alkalnih namirnica. Slijede namirnice razvrstane prema jačini kiselosti.

kis2

Izrazito kisele namirnice

– životinjske bjelančevine: riba, piletina, jagnjetina, govedina
– prerađeni mliječni proizvodi: zreli sir
– rafinirana ulja i masti: margarin, kukuruzno ulje
– industrijski prerađeni proizvodi, konzervisana hrana
– hrana koja sadrži rafinirani šećer i brašno: konzervansi, gazirana pića, keksi, bomboni, čokolada, bijeli hljeb
– kafa, alkohol

 Srednje kisele namirnice

– biljne bjelančevine: grašak
– svježi mliječni proizvodi: sveži sir
– orašasti plodovi: indijski oraščići, kikiriki, pistaći

Alkalne su gotovo sve vrste povrća, začinskog bilja, začini poput bijelog i đumbira, mnoge vrste voća (pod uslovom da je zrelo) te hladno prešana ulja. Neki su ljudi osjetljivi na određeno povrće pa ako imate osjećaj da vam ne čini dobro, jednostavno ga nemojte jesti.

Alkalne namirnice:

– povrće: brokula, kupus, špinat, lisnata salata, krompir, klice graška, cvekla, krastavac
– svježe voće: banane, lubenica, papaja, mango
– žitarice: amarant, kvinoja, raž, heljda
– svježe začinsko bilje: bosiljak, ružmarin, majčina dušica
– orašasti plodovi: bademi
– kvalitetno hladno prešano djevičansko biljno ulje i ulje orašastih plodova i sjemenki: laneno ulje, maslinovo ulje, bučino ulje, konopljino ulje
– čista i mineralna voda, biljni čajevi, povrtni čajevi

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti