DOKTORI otkrivaju: Da li smijemo da pijemo vodu dok jedemo?
U emisijama o zdravoj ishrani često pominju da je zabranjeno jesti i piti u isto vrijeme. Neki stručnjaci tvrde da voda rastvara našu želučanu kiselinu. Drugi pak da nas to čini debljim. Neki ljudi čak misle da voda gura nesvarenu hranu iz želuca. Može li obična voda da bude toliko štetna za nas? Mi smo odlučili da saznamo da l je istina ili mit da ne smijemo piti vodu dok jedemo.
Šta se dešava sa hranom i vodom u želucu?
Voda ne ostaje dugo u želucu. Njemu je potrebno oko 10 minuta da pomeri oko 300 ml vode. Dakle, ako pijete vodu dok jedete, ona neće napraviti jezero u želucu. Ona vrlo brzo prolazi kroz sažvakanu hranu, hidrira je i brzo napušta želudac.
Tečnost ne smanjuje kiselost
Naše tijelo je komplikovan, ali dobro podešen sistem. Ako želudac “osjeti” da nešto ne može da svari, on luči više enzima i povećava kiselost tečnosti koja se u njemu nalazi. Čak i ako popijete litar vode, ona neće uticati na nivo kiselosti. Inače, voda dospijeva u želudac i sa hranom. Na primjer, narandža sadrži 86% vode.
Tečnost ne utiče na brzinu varenja
Ne postoji studija koja je potvrdila zabludu da tečnost gura čvrstu hranu u tanko crijevo prije nego što se ona u potpunosti svari. Naučnici tvrde da tečnost napušta tijelo brže od čvrste hrane, ali ne utiče na brzinu varenja.
Dakle, da li možemo da pijemo dok jedemo?
Ako pijete dok jedete, nećete napraviti nikakvu štetu. Naprotiv, voda će omekšati čvrstu hranu. Ipak, nemojte piti dok ne progutate hranu – u ustima mora biti dovoljno pljuvačke koja sadrži neophodne enzime.
Postoji nekoliko dobrih strana kada je u pitanju unošenje tečnosti dok jedemo. Istraživanje je pokazalo da kada osoba napravi kratku pauzu kako bi popila vodu, to usporava proces unošenja hrane. Kao rezultat, ljudi jedu manje što je dobro.
Ako ste navikli da pijete čaj dok jedete umjesto vode, u tome nema ničeg lošeg. Istraživanje je pokazalo da nema razlike u nivou kiselosti nakon konzumiranja čaja ili vode.
Temperatura vode koju pijete ne utiče na brzinu varenja ili količinu hranljivih materija koju unosite. Želudac zagrijava ili hladi hranu do određenog nivoa. Međutim, naučnici preporučuju da pijete toplu vodu ohlađenu na 65 stepeni.
Izvor: fokuzz.com