Šta kuhati za današnji ručak? Evo prijedloga za originalno i brzo jelo!
Za današmji ručak pedlažemo kombinaciju tradicionalnog i orijentalnog jela
Sataraš s bamjom (za dvije osobe)
Sastojci:
2 glavice luka
2 veće paprike
3 veća paradajza
200 g mlade bamje
3 režnja češnjaka
Peršun
Bosiljak
Kašičica šećera
Kašičica – dvije soli
Maslinovo ulje
Kašika paradajz sosa
Biber ili chili
Origano
Priprema:
Očistiti i narezati luk (sitnije) i češnjak. Narezati paprike na kockice, a paradajz staviti u vruću vodu i zarezati na dnu te kuhati par minuta da se kožica lakše odvoji. Bamja će puštati sluz pri rezanju ako je režete na sitno, dovoljno je otkinuti peteljku, ostaviti kapicu i dalje eventualno razrezati na dva-tri veća komada, a možete ih i ostaviti cijele.
Na maslinovom ulju dinstati luk dok se ne ostakli, dodati paprike i malo vode. Nakon nekoliko minuta dodati paradajz i češnjak. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta, a dodajte začine po želji, bosiljak i peršun, pogotovo ako su svježi, te origano ili majčinu dušicu.
Dodajte narezanu bamju i kuhajte još desetak minuta. Bamjina sluz dobro zgušnjava umake, no okusa i boje radi zgodno je dodati kašiku paradajz sosa, a potom šećera i soli. Kuhajte dok ne ispari voda, neki vole gušće, neki rjeđe.
Posluživanje:
Poslužiti uz pire-krompir ili rižu, kao prilog ili glavno jelo.
Izvor: coolinarka.com