10 namirnica koje NE smijete konzumirati na prazan želudac
Kada smo gladni znamo posegnuti za hranom koja i nije najbolji izbor jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac
U nastavku vam donosimo spisak namirnica koje ne biste smjeli jesti.
1. Peciva od prhkog, lisnatog i dizanog tijesta
Namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu izazvati nadutost.
2. Slatkiše
Šećer povećava nivo inzulina što značajno povećava pritisak na gušteraču koja se tek “probudila”. Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može dovesti do razvoja dijabetesa.
3. Jogurt
Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, hlorovodična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mliječne kiseline. Tako da konzumiranjem jogurta i drugih fermentiranih namirnica za doručak svome tijelu nećete učinit puno dobrog.
4. Kruške
Prirodna vlakna u kruškama mogu naškoditi osjetljivoj membrani praznog želuca.
5. Paradajz
Paradajz sadrži veliku količinu taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može rezultovati čirom na želucu.
6. Svježi krastavci i drugo zeleno povrće
Sirovo povrće bogato je amino kiselinama. Međutim, ono može izazvati žgaravicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.
7. Banane
Jedete li banane na prazan želudac, količina magnezija u krvi će se znatno povećati što može biti štetno za srce.
8. Ljuti začini
Začinjena hrana može oštetiti i nadražiti želučanu sluznicu te povećati proizvodnju kiseline u želucu. To dalje može pridonijeti razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sistema.
9. Hladna gazirana pića
Pijete li ujutro hladna gazirana pića, to može oštetiti sluznicu i smanjiti prokrvljenost želuca. Posljedica toga je da se hrana probavlja puno sporije.
10. Agrumi
Agrumi su krcati voćnim kiselinama i ako ih jedete na prazan želudac mogu izazvati žgaravicu te povećati rizik od gastritisa i čira na želucu.
Izvor: faktor.ba