10 razloga zašto japanske žene ostaju mršave i mladolike
Japan se smatra jednom od najljepših zemalja na svijetu. Duboko plavo more, živopisne planine, kultura i kuhinja koju vrijedi probati samo potvrđuju prethodnu konstataciju.
Vjerovatno ste u nekom dokumentarcu primjetili kako su sve japanske žene mršave i mladolike. Hrana koju ovaj narod jede ih čini zdravima i dugovječnima – Japan ima najviše 100-godišnjaka na svijetu.
Evo 10 glavnih razloga za vitalan izgled japanskih žena u svim životnim dobima:
1. Pijenje zelenog čaja
Ovo je omiljeno piće među Japancima. Zeleni čaj ima brojne koristi po zdravlje ljudi – sadrži antioksidanse koji usporavaju starenje, olakšava mršavljenje, smanjuje rizik od nastanka raka i srčanih bolesti.
2. Konzumiranje fermentirane hrane
Proces fermentacije omogućava da u hrani ostanu prirodne, hranljive tvari, omogućava stvaranje enzima, B vitamina i omega 3 masnih kiselina. Nadalje, ovakva hrana pospješuje izbacivanje toksina i teških metala iz ćelija.
3. Popularnost morske hrane
Japanci (za razliku od nekih naroda) više preferiraju morsku hranu u odnosu na crveno meso, koje je poznato kao krivac za brojne zdravstvene probleme kao što su gojaznost, visok holesterol i upalne procese. Riba je, s druge strane, dobra zbog visokokvalitetnih proteina, različitih esencijalnih tvari i omega 3 kiselina koji su potrebni za funkcionisanje mozga, srca i drugih vitalnih organa.
4. Umjereni obroci
Serviranje manjih porcija jela je dio japanske kulture i tradicije. Ovo između ostalog sprečava i prekomjeran unos kalorija u organizam.
5. Šetnja je poseban ritual
I žene i muškarci u ovoj zemlji se jako puno kreću, a znamo da je to najbolja preporuka da ostanete mršavi i fit. Šetnja osim toga poboljšava kardiovaskularno stanje organizma, povećava energiju i raspoloženje te umanjuje stres.
6. Nikada se ne jede ‘s nogu’
Smatra se da je nekulturno hodati i pri tome jesti. Kada se jede, onda se sve drugo zanemari bilo da je to gledanje TV-a ili posao. U Japanu ćete rijetko vidjeti nekoga da jede na ulici ili u vozilu javnog transporta.
7. Zdrave metode kuhanja
Japanska kuhinja koristi ne samo zdrave namirnice već i zdrave metode njihovog spremanja. Tako se pretjerano korištenje ulja izbjegava. Čak i kada se konzumira hrana koja je ispržena u puno ulja, njen udio u obroku je zanemarljiv u odnosu na ostale zdravo pripremljene sastojke.
8. Praktikovanje borilačkih vještina
Borilačke vještine su dio tradicije i jako puno ljudi i žena i muškaraca ih praktikuju. Ovo je još jedan razlog zdravlja i ukupne dobre forme koju imaju japanske žene.
9. Vruće kupke
Vruće kupke imaju veliki uticaj na ljudsko zdravlje, kako zbog same temperature vode tako i zbog minerala koji se u njoj nalaze poput magnezijuma i kalcijuma, Kupke smanjuju stres i omogućavaju bolji san što u konačnom ima pozitive efekte po vašu kožu,
10. Zdravi dezerti
Slastice baš i nisu bitan dio japanske kuhinje, žene ih manje konzumiraju pa je i to jedan od razloga što lako ostaju mršave. Na kraju obroka, Japanci radije pojedu komad svježeg voća nego neki klasičan dezert.