Izrežite LIMUN na 4 dijela, posolite i stavite u kuhinju – ovaj trik će vam promijeniti život!
Činjenice o limunu:
- Poznati islamski filozof i doktor Avicena (Abu Ali Ibn Sina), smatrao je limun najboljim lijekom za bolesti srca.
- Kora od limuna, kuhana sa šećerom, se koristi za poboljšanje probave.
- Vjeruje se da je za poboljšanje sluha, potrebno jesti svaki dan četvrtinu limuna s korom.
- Medicinska svojstva limuna su u potpunosti prisutna samo u zrelim, ali ne i prezrelim plodovima. Ljekovitost limuna je još veća kada se jede s medom.
- Limun je vrijedan izvor vitamina. Sok od limuna liječi avitaminozu C i B, skorbut, krvarenje desni i stomatitis.
- U proljeće kada dosta ljudi ima problema s nedostatkom vitamina, preporučuje se prije spavanja popiti 1 šoljicu vruće vode, u kojoj je razrijeđen sok od 1 limuna i 1-2 kašičice meda.
- Limun smanjuje umor i olakšava liječenje mnogih bolesti zahvaljujući vitaminima koji se nalaze u njemu.
- Nekada se smatralo da plod limuna, “uništava posljedice prekomjernog ispijanja vina.”
- U aromaterapiji za glavobolju se preporučuje utrljati na čelo, sljepoočnice i vrat razrijeđeno eterično ulje sa limunom. Na glavu možete staviti i hladan oblog s ovim uljem.
- Smatra se da je eterično ulje limuna djelotvorno u sprečavanju ciroze jetre.
Blagotvorna svojstva limuna možemo još dugo nabrajati. Osim korisnih nabrojanih svojstva, postoji i neobičan trik koji vam može pomoći da biste se oslobodili od loših mirisa u kuhinji, i eliminisali bakterije i klice.
Sve što trebate učiniti je isjeći jedan limun na četvrtine, ali ne do kraja – pokušajte to napraviti da ih ne rastavite. Dodajte malo soli na komade i ostavite limun u vašoj kuhinji. Ovaj trik je neobičan, ali će vam pomoći neutralisati mirise iz vaše kuhinje, dajući joj ujedno novi, mirisni i osvježavajući limunski miris.
Osim toga, možete pokušati napraviti snažno prirodno dezinfekciono sredstvo kombinujući sok od tri limuna, sapun i malo soli u boci vode. Ovom tekućinom prebrišite područje koje želite dezinfikovati.