Misterija paškog trougla: Da li ovo mjesto čuva trag vanzemaljske letjelice?

U maju 1999. godine, pukom slučajnošću, otkrivena je svojevrsna zagonetka u kategoriji UFO misterija – Paški trougao.

Na istočnom dijelu ostrva, podno Velebita, a iznad istorijskog naselja Caska geodetskim mjerenjem zapažena je neobična kamena trougaona formacija. Ustanovljeno je kako je riječ o jednostraničnom trouglu površine 500 mkoji se po boji i obliku razlikuje od okoline te je jasno vidljiv iz vazduha. Zbog prilično nepristupačnog terena van cestovnih pravaca i uobičajenih puteva vijekovima je ostao skriven od znatiželjnih očiju ljudi. No što ako je upravo ta značajka postala privlačna vanzemaljskim bićima u jednoj od posjeta našoj planeti?

Kamenje unutar trougla okruglog je i valjkastog oblika što ukazuje na njegovu obradu. Dodatno, nakon izlaganja kamenja unutar trougla ultraljubičastim zrakama isijava crvenu boju što upućuje da je termički obrađen po nekim teorijama prije 12.000 godina. Kamenje takvu boju isijava nakon izloženosti ekstremnim temperaturama kao npr. kod vulkanskih aktivnosti kojih na Pagu nikad nije bilo.

Fenomen Paškog trougla zaintrigirao je mnoge geologe i ufologe te su zbog nemogućnosti dokazivanja načina njegovog nastanka niknule brojne teorije. Tako neki smatraju da se nastanak Paškog trougla može racionalno pripisati igri prirode ili drevnim neolitskim lovcima i sakupljačima koji su ga koristili u obredne svrhe, dok drugi pak tvrde da predstavlja otisak vanzemaljske letjelice, putokaz vanzemaljskim letjelicama prema sazviježđu Sirius ili kopiju sazviježđa Cefej.

Što god da je posrijedi, ova neobična pojava čini cijelo ostrvo Pag još mističnijim i zanimljivijim te čini svojevrsnu nadopunu epitetu ostrva mjesečeve površine.

Ako se odvažite na jedinstvenu avanturu pješačkom stazom dugačkom 3,6 km možete zakoračiti u jednu novu dimenziju i sami otkriti kojoj teoriji paški trougao pripada!

Izvor: visitnovalja.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti